Classy with an 80’s attitude

Oversized shoulders pads

Ro/En

Haideți să vă spun un secret: obsesia anilor ’80 continuă și în noul sezon.

De ce iubim anii ’80?

Pentru că au adus un nou ideal feminin:

Amazoana strălucitoare, cu un trup lucrat și îngrijit reprezenta sexualitatea femeii de afaceri contemporane.

Pe măsură ce tot mai multe femei începeau să intre în sălile de consiliu și să câștige poziții în rândul marilor corporații, piesele vestimentare cu o croială rigidă în dreptul umerilor au început să se afirme în tendințele momentului.

Ținutele sculpturale scoteau în evidență o siluetă voluminoasă în partea de sus, cu umerii supradimensionatiți. Anii ’80 au readus în modă, pernițele pentru umeri, precum și o croială agresivă, masculină, de inspirație militară, combinând libertatea de mișcare cu aerul sofisticat al sălilor de conferințe.

Umerii supradimensionati

În anii ’80 umerii supradimensionați reprezentau “armura” fiecarei femei care dorea să fie luată în serios în lumea tradițională masculină.

Doamna de fier, Margaret Thatcher – prima femeie Prim Ministru a Marii Britanii – este un exemplu de forță și longevitate, cunoscută lumii întregi pentru stilul sau vestimentar, cu umerii supradimensionați, caracteristic femeilor de succes ai anilor ’80.

Forma masculină a umerilor supradimensionați, a fost îmbrățișată de femeile care se doreau a fi de succes în lumea corporațiilor, conturând percepția poziției și a statutului.

Daca credeați că ținutele cu umerii supradimensionați din zilele noastre, purtate de Rihanna sau Lady Gaga își trag seva din anii de glorie optzeciști, să știți că lucrurile nu stau chiar așa. Povestea lor începe în anii ’30 când designerul Lisa Schiaparelli i-a introdus în colecția sa, iar anul urmator Joan Crowford i-a purtat cu extravaganță în filmul Letti Lynton.

Umerii supradimensionati

După sfârșitul celui de-al II-lea Război Mondial,  piesele vestimentare au fost influențate de stilul masculin, și umerii supradimensionați. În fața morții și a distrugerii, energia inepuizabilă a spiritului uman este tradusă printr-o postură dreaptă, solidă.  Astfel, umerii puternici, bine definiți s-au impus, in anii ’40, ca o prefigurare a aspectului de putere caracteristic anilor ’80.

Umerii supradimensionati

Atât în anii ’40 cât și în anii ’80, liniile masculine ale umerilor supradimensionați sunt feminizate prin accentul pus pe talie.

Sacourile cambrate, caracteristice perioadei postbelice confereau doza potrivită de feminitate și libertate de mișcare. În schimb, în anii ’80, linia pătrățoasă, cu pernițe a umerilor era echilibrată prin evidențierea taliei cu o curea lată sau de un peplum evazat la nivelul șoldurilor.

Umerii supradimensionatiOversized shoulder look

Eu am ales o cămașă vintage, într-o culoare puternică, chiar din perioada anilor ’80, cu umerii ușor supradimensionați de pernițe discrete (umerii pătrățoși) pe care am “îmblânzit-o” cu  o pereche de pantaloni cu talia înaltă, pentru un efect de alungire a ținutei și marcarea taliei.

Umerii supradimensionați, indiferent de forma lor, sunt alegerea potrivită pentru iubitoarele de modă care îndrăznesc să își asume riscul de a ieși din zona de confort vestimentar.

Și tu poți alege să fii frumoasă și sigură pe tine, optând pentru o ținută masculină, care să îți ofere încredere. În plus, punctând cu o tușă personală de grație, poți adăuga cu ușurință o notă de mister și senzualitate unei ținute de inspirație masculină, astfel încât, dincolo de haine să se întrezărească femeia puternică și sensibilă care se cere descoperită cu eleganță.

Well ladies! I don’t invent’em…I just report’em!

Oversized shoulders

Oversized shoulders outfit

Umerii supradimensionati

EN:

Let me tell you a secret: fashion’s Eighties obssesion continues with this new season. Me just love it!

Why we love 80’s?

Because Eighties heralded a new feminine ideal

The perfectly honed and groomed glamazon reprezent the power and sexuality of the contemporary businessewoman. As more women began to enter the boardroom, sharp-shouldered tailoring won the fashion field. 80’s brought the shoulder pad back into the fashion along with aggresive, masculine, military-inspired lines. Sculptural clothing emphasized a top-heavy silhouette with exaggerated shoulders. Shoulder pads represented the “armor” for every woman who wanted to be taken seriously in the world of traditional masculine.

British Prime Minister – Margaret Thatcher –  was internationally noted for her adoption of these fashions.

But, shoulder pads originally became popular for women in the 1930s when fashion designer Elsa Schiaparelli included them in her designs of 1931, and the following year Joan Crawford wore them in the film Letty Lynton.

Both 40’s and 80’s, the solid line of shoulder pads was feminized by emphasized the waist. The angular lines of the suit, after WW2 were feminized by the indentations at the fitted waist, creating ease of movement acrosse the back. In the 80’s, the squared-off, paded shoulder line was balanced at he hips by a flared peplum or a wide belt with the visual effect of narrawing the waist. This is all about power and freedom.Oversized shoulder outfit

Și în acest sezon suntem invitați să ne jucăm cu proporțiile. În ceea ce privește umerii supradimensionați, putem alege umerii pătrățoși, volumele rotunjite blând sau umerii supradimensionați “puffball”.

Zara SS17 - Round shoulder&Puffball Shoulder

Zara SS17 – Round shoulder&Puffball Shoulder

Balmain SS17 - Square shoulders

Balmain SS17 – Square shoulders

GUCCI SS17 - Puffball shoulders

GUCCI SS17 – Puffball shoulders

Balmaine SS17 - Square shoulders

Balmaine SS17 – Square shoulders

Jil Sander SS17

Jil Sander SS17

 

Find your style and smile

Fotograf: Vlad Alexandru Mihailescu

 

 

Maria Pasca

Viseaza. Zambeste. Indrazneste. Stilul tau vorbeste despre tine fara cuvinte.

Related Posts

Discussion about this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *