7 motive pentru care iubesc Munții Apuseni

image

Zilele trecute m-am bucurat de o incursiune autentică în Munții Apuseni. O experiență unică, în urma căreia mi-am încărcat bateriile, bucurându-mă de lucruri simple și frumoase, într-o atmosferă de basm, liniște și pace.

Munții Apuseni sunt o destinație turistică de vis, unde vă recomad să ajungeți cel puțin o dată.

Având în vedere că se anunță o toamnă frumoasă, poate vă inspiră să vă urcați în mașină și să colindați preț de câteva zile aceste peisaje frumoase din rezervația naturală a Munților Apuseni. Minunățiile naturii vă vor rămâne imprimate pe retină pentru totdeauna.

Muntii Apuseni

Iată de ce iubesc eu Munții Apuseni:

     1. Reîntoarcerea la copilărie

Principalul motiv pentru care iubesc Munții Apuseni, dincolo de măreția și frumusețea lor, este faptul că de aici mi se trag originile. Sunt o moață autentică și mă mândresc cu asta.

Muntii Apuseni

De măreția acestor munți mă leagă cele mai vii amintiri ale vacanței de vară din frageda-mi copilărie.

Muntii Apuseni

     2. Drumețiile

Cele mai frumoase drumeții ale copilăriei mele sunt legate de aceste meleaguri. Din Scărișoara, la pas cu rucsăcelul în spate, traversam cheile Ordâncușei, mereu cu gura căscată. Chiar dacă a trecut o veșnicie de atunci, și acum fac la fel.

Nu ai cum să ajungi în Munții Apuseni, și să nu străbați aceste chei în drum spre Peștera Ghețaru, pe drumul forestier.

Totul este atât de frumos, încât pare ireal!

Este atât de multă liniște. Timpul pare că se oprește în loc și pătrunzi într-o altă lume. Susurul râului este singura legătură între această lume feerică și realitate.

Aerul tare și rece este atât de proaspăt încât nu te mai saturi să-l respiri. Și-l tragi cu putere în piept, poate, poate se crează un mic depozit de aer proaspăt la care poți să apelezi în zilele agitate din nebunia orașului. Dar nu se poate, și atunci inspiri și expiri prin fiecare por, pentru că muntele este darnic și îți oferă din belșug aerul curat al vieții.

Muntii Apuseni

      3. Te conectezi cu sufletul tau

Și privești spre cer, cu dorința de a-i mulțumi universului pentru măreția naturii și atunci natura ți se dezvăluie și mai măreață. Parcă munții nu se mai termină, protejându-te acolo ca într-o fortăreață, departe de zumzetele și agitația inutilă. Mintea începe să tacă în fața acestei splendori.

Muntii Apuseni

Te copleșește și vrei să te așezi cu capul în palme ca Gânditorul lui Brâncuși. Și dintr-o dată prin minte încep să-ți treacă întrebări profunde despre esența vieții.

Muntii Apuseni

Simți că ai putea să stai aici pentru totdeauna. Nimic nu mai contează. Ești tu cu tine, chiar dacă nu știi încă cine ești. Dar aici în misterul munților apare o licărire, o claritate care încă nu este clară.

Sunt puternici, sunt perfecți, sunt în armonie.

Și îți reflectă, în oglindă, părți din tine, din frumusețea ta. Apar sclipiri din cine ești tu cu adevărat. Nu știi exact, dar parcă munții ăștia te inspiră să descoperi.

Și te urnești cu greu din loc, cu o sete de cunoaștere, de a pătrunde în esența ființei tale.

Îți este sete și muntele îți oferă din apa lui proaspătă și rece care te trezește din starea ta de contemplare cu ochii deschiși.

Muntii Apuseni

     4. Pădurea

Și pătrunzi în pădure, te uiți în jur, nu mai vezi cerul și te simți rătăcit. Te pierzi în inima păduri, în liniște și întuneric. Sunt atât de multe vietăți care se ascund în taină. Sunt momente în care te simți singur, dar totuși protejat. Și te predai pădurii având încredere în necunoscut.

Muntii Apuseni

     5. Gospodăria de munte

După drumeția în întunericul pădurii, ajungi la luminiș. Tot drumul știai că aici vei ajunge chiar dacă pădurea simțea să te contrazica.

Muntii Apuseni

Doamne cât sunt de frumoase poienițele de munte!

Privești în zare și te întrebi dacă totul este real sau te afli mut în fața unui tablou impresionist. În zare apar căsuțele de poveste. Mici, frumoase, îngrijite, exact ca acele căsuțe pe care le desenam la școală, la ora de desen. Aici esența frumuseții este tradusă în simplitate.

Muntii Apuseni

Fiecare căsuță desenată care alcătuiește o gospodărie își are rolul ei. Oamenii munților sunt gospodari și au învățat din moși strămoși meșteșuguri care astăzi sunt pe cale de dispariție.

Muntii Apuseni

  • Pâine noastră cea de toate zilele se coace în casă. În cuptoriște – o mică căsuță unde se află cuptorul.
  • Pivnița este frigiderul omului de munte. Aici, datorită temperaturii și umidității potrivite, pâinea se păstrează proaspătă timp de 4-5 zile.
  • Șoprul este atelierul de tâmplărie, unde se realizează cu măiestrie ciubere și tot ce are nevoie omul în gospodărie din lemnul pe care pădurea îl oferă din belșug.
  • Căucia este fierăria unde se încinge și se prelucrează fierul. Aici se fac potcoavele.
  • Poiata este grajdul unde se adăpostesc animale.

Muntii Apuseni

     6. Moțul – omul muntelui

Aici oamenii sunt minunați, desprinși parcă din altă lume. Sunt oameni buni, cu ochii calzi care ascund povestea unei vieți frumoase dar nu tocmai ușoră. Aici ospitalitatea este la ea acasă iar bucătăria de munte este sănătoasă – bio cu acte în regulă și foarte gustoasă. Dar trebuie să recunosc că pentru cei care nu merg la muncile câmpului, și nu au stilul de viață al omului de munte, este puțin cam grea.

Muntii Apuseni

     7. Fructele de pădure și prieteni noi

O experienta de cateva zile in Muntii Apuseni, intr-o gospodaria de poveste a localnicilor primitori, este un prilej de a-ti face prieteni noi si de a afla lucruri noi.

MerisoareMerisoareMerisoare

Aici în munți am descoperit o licoare magică preparată din merișoare, extrem de benefică pentru rinichi. Și m-am bucurat chiar de o experiență nouă: împreună cu oamenii locului am fost la cules de merișoare. Cei drept, nu mă pot mândri că le-am și cules. Eram prea încântată de frumusețea naturii și preocupată să fac poze, și în plus nu aș fi făcut față celor cu experiență:-)

Focul

Focul

O vizită autentică în Munții Apuseni este atunci când simți pe deplin atmosfera locului, de la măreția muntelelui cu peisajele de vis până la tradițiile și obiceiurile locuitorilor. Iar pentru asta ideal este să te cazezi într-o gospodărie de moți ospitalieri.

Asta am făcut și eu preț de câteva zile, și mi-a plăcut atât de mult încât abea aștept să mă reîntorc. Până atunci păstrez în suflet amintirile vii.

Muntii ApuseniMuntii ApuseniMuntii Apuseni

Maria Pasca

Viseaza. Zambeste. Indrazneste. Stilul tau vorbeste despre tine fara cuvinte.

Related Posts
113F2612-7657-4A80-9F6F-DA1AF5419A2B

Discussion about this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *