Eyes wide open: happiness here!

image

Cu toții avem zile frumoase sau mai puțin frumoase, nu-i așa?

Zile în care ne radiază fața și zâmbim fără motiv sau zile în care nu ne-am da jos din pat pentru nimic în lume? Sunt evenimente în viața noastră care ne fac sufletul să danseze de fericire sau evenimente care ne fac pur și simplu să simțim că este sfârșitul lumii.

Indiferent de momentele din viața noastră, suntem într-o continuă căutare a fericirii.

Da, fericirea…o căutăm de atâta timp, încat uneori ne îndoim până și de existența ei sau de rostul acestei căutări. Și atunci revenim la viața noastră obișnuită, care nu este nici pe deplin tristă nici pe deplin fericită. Pe când, din nou, intuiția că ea există iese invingătoare din lupta cu cotidianul, ca o problemă pe care trebuie să o rezolvăm, ca un mister care se cere elucidat.

Fericirea există, nu este o nebunie și nici nu este zadarnic să o căutam: de unde avem oare această convingere aproape animalică? Si cum de cei mai mulți dintre noi o caută cu atâta disperare și totuși atât de stângaci? De ce nu se mulțumește omul cu toate acele momente de bunăstare animalică pe care ni le propune o viață materială acceptabilă? Să ai burta plină, să stai la căldură, să cunoști plăcerea…De unde ne vine această nevoie de transcendență, de plenitudine pe care o căutăm la nesfârșit, găsind-o uneori în sentimentul de fericire?

Viața este dură, uneori chiar tragică, iar timpul care se scurge ne rănește trupul și sufletul. Și totuși, fericirea ne atinge sufletul și trupul ca un balsam misterios, vindecător. Ne unge până în cele mai scunse colțuri ale ființei noastre, dându-ne puterea să nu ne înecăm în tot ce este sumbru în jurul nostru.

Până la urmă fericirea nu este un lux, este o necesitate. Nu trăim pentru a fi fericiți, ci pentru că putem să fim fericiți.

Și mai mult, fericirea ne înconjoară, se află peste tot în jurul nostru în viața cotidiană. Tot ce trebuie să facem este să ținem ochii larg deschiși… doar așa putem surprinde frumusețea cotidianului. Să ne bucurăm că trăim aici și acum. Acestea sunt primele și cele mai frecvente șanse ale noastre de a fi fericiți.

image

Dacă nu există fericire în viața cotidiană, care mai este rostul ei? La ce ne folosește fericirea dacă ea apare doar în condiții excepționale?

Sentimentul că avem o viața fericită constă mai degrabă într-o succesiune de scurte momente de fericire decăt în câteva mari bucurii excepționale.

Chiar dacă scurte sau mărunte, nu înseamnă că aceste momente de fericire sunt insignifiante.

În primul rând pentru că repetarea și frecvența lor ne apropie puțin câte puțin de sentimentul de fericire durabilă.

și

În al doilea rând ne permite accesul în profunzimea cotidianului, care va rămâne inaccesibil doar dacă trecem fără să ne oprim sau acționăm fără să simțim.

Receptivitatea la fericire ne permite să rămânem deschiși la surpriză și dezordine, pentru că ele vor sfâșia rutina și ne vor revela că totul este mai frumos decât credeam.

Chiar dacă nu reușim să fim tot timpul fericiți, se întâmplă totuși să ne întâlnim cu fericirea. La fel ca iubirea, fericirea este o emoție subtilă, pe care nu o putem atinge dacă o așteptăm prea mult. Ea presupune totuși câteva eforturi: nu o vom găsi dacă ne baricadăm în casă sau dacă ne închidem în noi înșine.

Și atunci, cum putem să extragem din cotidian fericirea fără să o separam de activitățile noastre zilnice?

Păi de cele mai multe ori, însăși viața ne apropie de sursele de fericire: activitatea/activitățile pe care le desfășurăm, relațiile sociale, armonia cu natura și cadrul vieții. Tot ce rămâne să facem ca fericirea să intre în viețile noastre este să ne angajăm pe de-a-ntregul în viață. Să nu facem din fericire o obsesie: să trăim, pur și simplu, și ea va veni în viața noastră.

Condiția: să deschidem ochii la aceste momente de fericire simplă pe care le ignorăm. Pentru că o viață fericită nu este o viață de-a lungul căreia te simți mereu fericit, ci o existență în care ai sentimentul că fericirea este posibilă.

Nu aștepta fericirea și nu te gândi tot timpul la ea, pregătește pur și simplu terenul pentru ca ea să poată intra în viața ta!

image

image

imageimageimage

imageimageimageimageimageimage

Photo: Vlad Mihailescu

What I wear:

Denim shorts: Claudia Rawlings

Backpack Aly

Unique & Plein bracelets 

Armas Blue Earrings

Inspiration: an amazing book – Despre arta fericirii

image

Smile:-)

Maria Pasca

Viseaza. Zambeste. Indrazneste. Stilul tau vorbeste despre tine fara cuvinte.

Related Posts
113F2612-7657-4A80-9F6F-DA1AF5419A2B

Discussion about this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *