The Devil’s Cloth: Stripe it up!

image

Dungile sunt un must have in garderoba noastră. Fiecare dintre noi cred ca are cel puțin o piesă vestimentară în dungi în dressing-ul personal. La fel ca albul, denimul sau griul, dungile se asortează aproape cu orice!

Fie că vorbim despre cele marinărești sau despre cele colorate, dungile sunt în tendințe primavara aceasta. Orizontale sau verticale, mulți designeri au ales acest tipar grafic pentru colecțiile de primavară-vară 2016.

Dungile pot fi văzute oriunde, de la costumele business la pijamalele și lenjeria de noapte în dungi pastelate, la sacourile uniformă și echipamentele fotbaliștilor, până la ținutele fashion ale pasionatelor de modă.

Stripped Shirt

Știți că povestea dungilor nu a fost întotdeauna roz?!

Dacă astăzi dungile sunt îmbrățișate cu creativitate în colecțiile marilor designeri, la muncă sau în viața de zi cu zi, a fost o perioadă în istorie când dungile au reprezentat un subiect interzis, care iți punea viața în pericol!!!

În 1930, un cizmar francez a fost condamnat la moarte pentru că “a fost prins purtând haine în dungi“( The Devil’s Cloth – A History of Stripes, Michel Pastoureau). În perioada Medievală “dungile erau haina Diavolului“, fiind purtate doar de pătura marginalizată sau exclusă: prostituate, deținuți, călăi, leproși, persoane cu dezabilități, nebuni sau clovni.

Odată cu trecerea timpului, spiritele privind percepția dungilor în societate au început să se mai liniștească.

Bluza clasică în dungi orizontale, alb cu albastu, își are originea în uniforma marinarilor. Ea a fost creată special pentru a distige mai ușor marinarii cazuți peste bord în valurile înspumate ale mării. Astfel, în anul 1858, bluza cu dungi este declarată uniforma oficiala a Marinei franceze, cele 21 de dungi orizontale reprezentând cele 21 de victorii ale lui Napoleon Bonaparte.

De pe marea înspumată pe podiumul prezentărilor de modă și apoi în garderoba noastră a mai fost nevoie de cațiva pași. Însă laurii pentru lansarea acestui trend în modă îi culege Madmoiselle Coco Chanel, care în urma vizitei făcute în Franța, inspirată de uniforma marinarilor francezi, își lansează colecția de inspirație nautică, în anul 1917.

Chanel propune topul în dungi, purtat cu pantaloni evazați, ca o alternativă la rochia cu corset, foarte populară în acea perioadă.

Astfel, in anul 1930, dungile au fost ridicate la statutul de haute-couture, devenind o alegere la modă în rândul doamnelor din clasa înstărită a societății acelor vremuri.

Popularitatea dungilor a crescut cu rapiditate, ele fiind purtate de celebritățile acelor timpuri, fie că vorbim de lumea filmului, a muzicii sau picturii: Marilyin Monroe, Pablo Picasso, Brigitte Bardot, Andy Warhol, James Dean, Jean-Paul Gaultier și mulți alții.

Yellow Stripped Shirt

Stripes

image

Stripes Shirt

Yellow stripes

Rock in stripes!!! You have a lot of choices!!!

Astăzi avem libertatea totală de a ne alege dungile – subțiri sau groase, verticale sau orizontale, alb și negru sau multicolore!!!🚩 Eu mă simt norocoasă pentru acest privilegiu, tu nu???

Și dacă ai face un exercițiu de memorie, care bluză, fustă, camașă, sacou sau pantaloni în dungi din dulapul tău ai alege pentru ținuta ta?

Feel inspired with stripes!!!

Brigitte Bardot Stripes

Brigitte Bardot wearing stripes

Marc Jacobs Stripes 2016

Marc Jacobs spring summer collection 2016

Raplh Lauren Stripes 2016

Marc Jacobs spring summer collection 2016

Ralph Laurent Stripes 2016

Ralph Lauren spring summer collection 2016

Tommy Hilfiger Stripes 2016

Tommy Hilfiger spring summer collection 2016

Fashion-stripes-j-crew-spring-2016-rtw-014

J. Crew sping summer collection 2016

J-Crew-Spring-Summer-2016-Collection

J. Crew spring summer collection 2016

Pentru ținuta de astazi am ales o camașă oversize cu dungi verticale

Pantaloni: Zara

Geanta: Musette

Accesorii: Meraki Jewellery

Make up: Mona Palcau

Photo credit: Vlad Mihailescu

Maria Pasca

Viseaza. Zambeste. Indrazneste. Stilul tau vorbeste despre tine fara cuvinte.

Related Posts

Discussion about this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *